Cozonac cu nuca si stafide

Promo

Instructiuni

1 Aluat: Amestecati intr-un bol drojdia cu o lingurita de zahar pana se lichefiaza. Turnati un pahar cu lapte si adaugati 2 linguri de faina, amestecand usor. Acoperiti cu un prosop curat si lasati sa creasca 30 minute.

2 Cerneti faina si puneti-o intr-un bol mare si cald. Incalziti putin uleiul. Dupa ce au trecut cele 30 de minute turnati maiaua peste faina, restul de lapte, zaharul, galbenusurile si praful de sare. Incepeti sa framantati aluatul ca la cozonac. Aluatul va fi moale si lipicios. Turnati incet uleiul, cate putin, pe margine, incercand sa il incorporati. Framantati macar jumatate de ora, pana ce aluatul este lipicios dar se desprinde de maini si de marginile bolului si incepe sa faca basici. Acoperiti cu un prosop si lasati la loc cald macar 30 de minute.

3 Umplutura: Amestecati miezul de nuca macinat cu zaharul tos si cacao. Adaugati albusurile batute spuma tare si amestecati pana la omogenizare completa. Incorporati usor stafidele si esentele.

4 Impartiti aluatul in doua. O bucata intindeti pe masa unsa bine cu ulei, cu mana, nu cu sucitorul, o foaie groasa, dreptunghiulara, lunga cat marimea tavii. Intindeti un strat din umplutura si rulati strans. Procedati la fel cu a doua bucata de aluat. Aveti astfel doua snururi pe care le dati unul dupa celalalt. Puneti cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Ungeti cu glbenus de ou spart in 3 linguri de lapte si dati la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.

5 Scoateti si lasati la racorit in tava, apoi pe un gratar metalic, acoperit cu un prosopel, pana se raceste complet. Taiati abia cand e rece, altfel cozonacul se va "incruzi".

Pofta buna!

Ingrediente

Pentru aluat:
500 gr faina
400 ml lapte caldut
3/4 pahar zahar
200 ml ulei
2 galbenusuri
25 gr drojdie
putina sare
esenta de rom
 
Pentru umplutura:
300 gr miez nuca macinat
50 gr stafide aurii
150-200 gr zahar
3 linguri cacao
2 albusuri
Esenta de rom
Esenta de lamaie
Esenta de portocale
 
Pentru uns:
Un galbenus de ou
3 linguri lapte

Produse folosite in aceasta reteta

1,69 Lei

Aroma de rom a fost special produsa in laboratorul Coseli pentru Esenta de Ro ...

Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate. ...

Esentele Coseli ofera o experienta unica prin miros, culoare si solubilitate ...

2,94 Lei

Aroma de rom a fost special produsa in laboratorul Coseli pentru Esenta de Ro ...